Clos de los 7

© www.argentinaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1999

Produktionskapacitet:

 - liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 848 ha

Chefs-oenolog: 
 Michel Rolland

Ägare: 
 6 franska investerare
 enligt vidstående →

Adress huvudkontor:
 Sobremonte 561
 Mendoza, 5500

Telefon huvudkontor:
 +54-261-405 56 00

E-mail huvudkontor:
 closdelossiete@clos7.
 com.ar

Web-sida:
 www.clos7.com.ar

Svensk importör:
 
Wine World
 
Regeringsgatan 109
 Box 7471
 SE-103 92 Stockholm
 Tel. +46 8 662 18 00
 Fax +46 8 660 84 53
 info@wineworld.se
 www.wineworld.se
 

Michel Rolland är väl känd av alla som är hyggligt vinintresserade eller verksamma i branschen. Hans familj äger ett laboratorium i Bordeaux och han är flying winemaker och konsult åt många vinproducenter i åtminstone 13 länder. Han har kritiserats för att ligga bakom utslätningen av karaktären hos de bra vinerna på den internationella marknaden och främja alltför kraftiga viner.

Till Argentina kom Rolland år 1988 som konsult åt Arnaldo Etchart, som hade vinodlingar på 2000 meters höjd i det nordliga Salta. Under sina Argentinavistelser fick han upp ögonen för Uco-dalen i södra delen av centrala Mendoza. Han bearbetade sina många kontakter i Bordeaux med erbjudandet att köpa in sig i ett projekt om 850 hektar mark för vinodling. Själv skulle han vara vinkonsult åt alla. Sex familjer nappade och projektet fick namnet Clos de los 7 (De sju:s vinodling/vinslott). De skulle bygga var sin bodega och inledningsvis göra ett gemensamt vin, för att sedan börja sälja kvalitetsviner också under eget namn.

En av investerarna, François D'Aulan hoppade snart av kollektivet och startade sitt eget företag AltaVista. Det blev till slut bara fem bodegor, eftersom två andra slog sig ihop om att bygga Flecha de Los Andes. De var förstås inte vilka investerare som helst, utan baronessan Nadine de Rothschild och flygplanstillverkaren Laurent Dassault. Bodegans namn betyder "Andernas pil". Båda familjerna har nämligen pilar i sina respektive vapen.

Den första och största bodegan, Monteviejo, byggdes av Catherine Pére-Vergé, ägare till bl a Château Le Gay i Bordeaux. Två kusiner ur den anrika vinhandlarfamiljen Cuvelier har byggt Cuvlier los Andes och Jean-Jacques Bonnie, ägare till Château Malartic Lagraviere byggde bodega Diamandes.  Slutligen uppförde också Michel Rolland en ganska anspråkslös hangar för sin egen vinifiering och lagring av vinet.


Entréportalen till Clos de los 7


Clos de los 7
 

 
 


Michel Rollands bodega  i Clos de los 7 vid Andernas fot

 


Michel Rolland