Bodega Cuvelier los Andes

© www.argentinaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1999

Produktionskapacitet:

 660.000 liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 55 ha

Plats-oenolog:
 
Emiliano Anchi

Chefs-oenolog: 
 Adrián Manchón

Konsulterande oenolog: 
 Michel Rolland

Ägare: 
 Bertrand Cuvelier
 Jean-Guy Cuvelier

Adress huvudkontor:
 Clodomiro Silva u/n
 Vista Flores, Valle de Uco
 Tunuyán, Mendoza

Telefon huvudkontor:
 
+54 261 476 54 04

Fax huvudkontor:
 
+54 261 476 54 04

E-mail huvudkontor:
 amanchon@
 cuvelierlosandes.com

Web-sida:
 www.cuvelierlosandes.
 com

Svensk importör:
 

Familjen Cuvelier började som vinhandlare i norra Frankrike för mer än 200 år sedan. Omkring 100 år senare köpte man Château Le Crock, Château Camensac och Château Léoville Poyferré i Medoc och etablerade sig år 1946 som vinhandlare på den berömda gatan Pavé des Chartrons i centrala Bordeaux.

Redan 1914 hade Paul Cuvelier varit i Mendoza, men funnit att vinerna nog inte passade fransmännens smak vid den tiden. Så först 84 år senare hoppade Bertrand Cuvelier på vingurun Michel Rollands projekt Clos de los 7 i Uco-dalen. Rolland hade hittat ett makalöst bra område för vinodling på 1000 meters höjd i orten Vista Flores. Han lockade sex andra välkända franska investerare i vinbranschen att tillsammans köpa 850 hektar mark i området och dela upp det mellan sig för att anlägga vinodlingar, främst med druvan Malbec. Inledningsvis skulle de göra ett gemensamt blandvin under Michel Rollands ledning och sedan skulle var och en börja marknadsföra sina egna viner.

Efter tre år lockade Bertrand Cuvelier sin kusin Jean-Guy Cuvelier att ansluta sig till projektet och de bildade företaget Cuvelier los Andes. År 2007 blev deras bodega färdig. En trekantig byggnad i en modern kolonialstil med de senaste teknologiska underverken för vinframställning, inklusive automatiska kontrollsystem för vin- och lufttemperatur. Två vinkelställda hallar för vinifiering och lagring sammanbinds av en byggnad för administration och teknisk försörjning. Plats finns för 1200 ekfat av Bordeauxtyp.

Vinerna i de bästa serierna Grand Vin och Grand Malbec lagras två år på nya franska ekfat och har en kraftig fatkaraktär. De behöver ytterligare ett par års lagring på flaska för att mjuka upp tanninerna något. Årgång 2009 har fått 93 repektive 94 poäng av Robert Parker, som gett bodegan 4 stjärnor av 5.


Entré Bodega Cuvelier los Andes
 

CLA Colection

Grand Vin
 

Grand Malbec
 

 
 
Bertrand Cuvelier

 

 
Jean-Guy Cuvelier