Zorzal Wines

© www.argentinaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2008

Produktionskapacitet:

400.000 liter

Total export: 
 - liter

Areal för vinodling:
70 ha, varav 5 hittills är planterade.

Plats-oenolog:
Juan Pablo Michelini

Konsulterande oenolog: 
Matías Michelini 

Ägare: 
Bröderna Michelini till-
sammans med partners
från Kanada

Adress bodega:
Zorzal Wines
Estancia Silva S/N
Gualtallary, Tupungato
Mendoza

Adress huvudkontor:
Ameghino 1883
Godoy Cruz
Mendoza CP 5501

Telefon huvudkontor:
+54 261 424 5249

E-mail huvudkontor:

Web-sida:
zorzalwines.com  

Svensk importör:
Sydamerikaviner AB
Norrskogsvägen 33
SE-112 64 Stockholm
Tel. +46706560492
info@sydamerikaviner.com

 


Matías Michelini är förmodligen den mest kreative och fantasifulle bland de yngre argentinska oenologer som nu skapar en veritabel boom med landets nya kvalitetsviner. När de stora, traditionella producenterna höjer kvaliteten på sina exklusiva viner med "more of the same", anstränger sig Matías att hitta nya vägar. Med en gedigen bakgrund som ung oenolog på bodegorna Luigi Bosca, Doña Paula och Finca Sophenia har han blommat ut på sin egen bodega Passionate Wine och som konsult åt en handfull andra bodegor.

Tillsammans med sina tre bröder Gerardo, Gabriel och Juan Pablo har Matías bildat en väl sammanhållen grupp ("The Wonder Brothers") som delat upp ansvaret på fyra olika nya bodegor: Zorzal Wines (Juan Pablo, Gerardo, Matías), Passionate Wine (Matías), Gen (Gerardo tillsammans med Andrea Muffato) och Super Uco (alla fyra).

Zorzal Wines leds av den yngste brodern Juan Pablo, med Matías som konsult. Bodegan ligger ödsligt på 1 350 m. höjd i det just nu mest hajpade området Gualtallary i Uco-dalen, på Andernas utlöpare sydväst om staden Tupungato. Företaget bildades 2008 och bara tre år senare vann det utmärkelsen "Bästa Malbec över 50 USD" i den stora tävlingen Argentina Wine Awards (AWA). Bodegan blev färdig 2009, i kolonial stil med alla förflyttningar av druvor, must och vin med självfall mellan fyra nivåer.

Utrustningen för vinifiering är av modernaste snitt, med tankar av rostfritt stål och franska ekfat, utom för specialvinerna Eggo, som jäser och lagras i små äggformade betongtankar, utan den traditionella epoxibeläggningen invändigt.

Som grannar har Zorzal vinodlingar som tillhör flera av de stora argentinska vinproducenterna (Catena m fl), som gärna vill ha namnet Gualtallary på etiketterna till sina bästa viner. Deras bodegor ligger dock på avstånd som kräver långa marktransporter av de skördade druvorna.

De flesta av Zorzals viner får höga poäng av vinjournalister och i tävlingar. Eggo Tinto de Tiza har fått 97 poäng och utmärkelsen "Bästa röda blandvin" 2015 i den enda heltäckande vinguiden Descorchados. Av Parker har det fått 95 poäng, liksom av Decanter och i AWA.

Zorzal betyder trast på spanska (oftast en sorts björkskata).
 

 
Zorzal bodega

Terroir Único
- Sauvignon Blanc
- Chardonnay
- Malbec
- Cabernet Sauvignon
- Pinot Noir
- Pinot Noir Rosé
- Malbec Rosé
- Rosé Espumante

 

Gran Terroir
- Malbec
- Cabernet Sauvignon
- Pinot Noir

 

ESPECIALIDADES

Eggo
- Tinto de Tiza, Malbec
- Filoso Pinot Noir
- Bonaparte Bonarda

Piantao
- C.F./Malbec/C.S./SY
Porfiado
- Pinot Noir

Field Blend
- Cab. Sauv. /Malbec

 

Bodegan vintertid

 

Äggformade jäsnings- och lagringstankar