Bodega Dolium

© www.argentinaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2000

Produktionskapacitet:

 350 000 liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 7 ha

Plats-oenolog:
 
Laura Olguín

Chefs-oenolog: 
 
Sebastián Yáñez

Tidigare konsult
 
Paul Hobbs

Ägare: 
 
Ricardo Giadorou

Adress huvudkontor:
 Ruta Provincial 15, km 30
 Agrelo, Lujan de Cuyo
 Mendoza

Telefon huvudkontor:
 +54 261 490 02 00

E-mail huvudkontor:
 dolium@dolium.com

Web-sida:
 
www.dolium.com

Svensk importör:
 
Sydamerikaviner AB
 Norrskogsvägen 33
 SE-112 64 Stockholm
 Tel. +46 8 656 19 22
 
info@sydamerikaviner.com
 www. sydamerikaviner.com
 

Dolium är namnet på latin för grekiskans amfora, de lerkrus som har använts under århundradena för att lagra vin under marken. På det sättet får vinet en lägre och jämnare temperatur och håller sig längre. När Mario Giadorou år 2001 skulle bygga sin bodega beslöt han att utnyttja samma teknik och förlägga den helt under jord, så att bara administrationsbyggnaden syntes. Han blev därmed den förste att bygga en underjordisk bodega i Argentina.

Mario Giadorou och hans hustru Emma var födda i Italien. Hela sitt yrkesverksamma liv arbetade han som ingenjör och var chef för några av Italiens och Argentinas största stålproducenter. I den egenskapen hade han besökt SKF i Göteborg åtskilliga gånger och han var en stor Sverigevän.

Vid sin pensionering ville han som många argentinare återknyta till sina förfäders vinodlartradition och köpte 1997 en vingård i Agrelo, ett par mil söder om staden Mendoza. Den ligger mitt emellan de kända bodegorna Catena Zapata och Norton, just bredvid Bodegas Chandon, som redan 1959 hade funnit området idealiskt för produktion av både mousserande och stilla viner.

Under de fem första åren anlitades stjärnkonsulten Paul Hobbs för att lägga upp produktionens inriktning och vinernas karaktär. Så småningom utvidgades verksamheten genom inköp av druvor från de bästa odlingarna i närbelägna områdena Lunlunta och Perdriel. Syftet är att behålla den ursprungliga terroir-karaktären.

Som enda vinproducent i Argentina hade Dolium med minst ett vin bland Sydamerikas 70 bästa viner i alla årgångar av guiden Austral Spectator, så länge den fanns. Det gäller också senare årgångar av denna vinguide, som nu begränsas till Argentina.

 Efter Marios död 2005 drivs företaget av hans son Ricardo.


Vy mot Anderna och Doliums vingårdar från bodegans takterrass


Bodega Dolium's överjordiska del

Andes Peak

Clásica

Superior 
 

Superior Reserva

 

Gran Reserva


 

Mario Giadorou
 

 

 
Ricardo Giadorou