Bodega Catena Zapata

© www.argentinaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
(1902)

Produktionskapacitet:
 
4.000.000 liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 600 ha

Plats-oenolog:

Chefs-oenolog: 
 Alejandro Vigil

Tidigare chefs-oenolog: 
 José Galante

Ägare: 
 Nicolás & Laura Catena

Adress huvudkontor:
 J. Cobos s/n, Agrelo,
 Luján de Cuyo, Mendoza

Telefon huvudkontor:
 +54 261 413 11 00

Fax huvudkontor:
 +54 261 413 11 00

E-mail huvudkontor:
 
export@catenazapata.com

Web-sida:
 www.catenawines.com

Svensk importör:
 
Vinunic
 Jungfrugatan 35
 SE-114 44 Stockholm
 Tel. +46 8 660 84 15
 info@vinunic.se

Nicolás Catena Zapata har med omfattande marknadsföring, stor skicklighet och hårt arbete lyckats placera sig i topp bland de namnkunnigaste vinproducenterna i Argentina. Hans farfar Nicola, som kom till Mendoza år 1898 från Italien, och hans far Domingo lade ner all sin energi på att bli allt duktigare vinodlare och utvidga sina vingårdar, så att dessa kom att bli bland de största i regionen. Men inflationen och de våldsamma kasten i den argentinska ekonomin, gjorde att familjeföretaget höll på att gå under i början av 1960-talet.

Nicolás, som doktorerat i ekonomi vid 22 års ålder, tog över familjeföretaget år 1965. Han insåg snabbt att försäljning och distribution över hela Argentina var en nyckelfaktor för få riktig lönsamhet med de enkla borsdviner man producerade. När den sittande militärjuntan startade krig mot England år 1982 lämnade han Argentina för att bli gästprofessor på Berkeley i Kalifornien. Där kunde han på nära håll konstatera att de kaliforniska vinerna hade en bättre kvalitet än de argentinska och att exporten höll på att öka kraftigt. Med denna insikt återvände han till Mendoza och började att med vetenskapliga metoder förbättra kvaliteten på Cabernet Sauvignon och sin fars favoritdruva Malbec.

Han sålde familjeföretagets hela bulkvinsproduktion och behöll bara den bästa bodegan Esmeralda. De praktiska experimenten med plantering av Malbec i olika lägen visade bl a att druvan gav utomordentliga viner från odlingar på hög höjd i Uco-dalen. Under 1990-talet tillkom vinerna i serien Catena Alta, av framför allt Cabernet Sauvignon och Chardonnay. När dottern Laura, som var läkare i USA, blev ansvarig för utvecklingsavdelningen år 2001 tillkom också Malbec i denna serie, liksom Super Premium-vinerna i serien Catena Zapata.


  Utsikt mot Anderna från entrén till bodegan Catena Zapata

 

Catena Zapatas bodega i Agrelo
 

Alamos

Catena

Catena Alta

Catena Zapata

 

 Nicolás Catena och dottern Laura

 


Inne i Maya-templet