Bodega Altos las Hormigas

© www.argentinaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1995

Produktionskapacitet:

 2.000.000 liter

Total export: 
 800.000 liter

Areal vinodlingar:
 46 ha

Plats-oenolog:

Chefs-oenolog: 
 
Alberto Antonini
 Attilio Pagli

Ägare: 
 
Alberto Antonini, Antonio
 Morescalchi, Attilio Pagli,
 Marco De Grazia, Antonio
 Terni, Carlos Vazquez

Adress huvudkontor:
 
Tierra del Fuego 69,
 
5500 Mendoza

Telefon huvudkontor:
 
+54 (0) 261 424-3727

Fax huvudkontor:
 

E-mail huvudkontor:
 
info@altoslashormigas.com

Web-sida:
 
www.altoslashormigas.com
 
www.colonialasliebres.com

Svensk importör:
 
Arvid Nordquist H.A.B.
 
Ekensbergsvägen 117,
 SE - 171 25 Solna
 Tel. +46 8 799 18 00
 
info@arvidnordquist.se

 www.arvidnordquist.se
 

Banden mellan Italien och Argentina är starka, eftersom den helt dominerande andelen invandrare till Argentina varit italienare. Många har fortsatt som vinodlare i det nya landet och dessutom har italienska vinmakare som gjort sig ett namn i Italien, under årens lopp köpt mark eller vingårdar i Mendoza, i allmänhet  tillsammans med investerare. En del har sedan gjort anspråk på att ha upptäckt Malbec-druvans förnämliga egenskaper i området.

Alberto Antonini, som varit vinmakare hos Antinori, köpte år 1995 tillsammans med några italienska investerare och vinodlare 250 hektar mark i området Carrizal i den sydligaste delen av kommunen Lujan de Cuyo. De planterade 40 hektar vingårdar med enbart Malbec-druvor.

I området fanns stora obrukade områden med talrika kolonier av myror som angrep de nya plantorna. I stället för att utplåna myrorna beslöt man att ta deras ihärdighet och samarbetsvilja som förebild för det nya företaget och döpte det till "Myrhöjderna".

År 2001 hade de utvecklat sitt "Boutique"-företag med inriktning på Malbec-viner så långt att man kunde bygga en ultramodern vinifieringsanläggning. Den inrymdes i en tegelbyggnad som fick en arkitektur anpassad till den lokala traditionen, för att så lite som möjligt påverka landskapsbilden.

I takt med att produktionsvolymen ökat har Alto las Hormigas skaffat druvor från andras och egna vingårdar över hela Mendoza. Intresset har alltmer inriktats på odlingar i Uco-dalen. I ett särskilt terroir-projekt som företaget utvecklat har man funnit flera idealiska lägen där, speciellt på över 1200 meters höjd i Vista Flores. För vin av druvan Bonarda, som är Argentinas näst mest odlade druva, har man bildat ett särskilt företag (Colonia las Liebres).

Alberto Antonini är numer konsult åt ett stort antal producenter i Mendoza.

 

Mendoza Clásico

Valle de Uco Terroir

Valle de Uco Reserva

Vista Flores Single Vineyard
 

Colonia las Liebres
(Bonarda)
 

 


Alberto Antonini
Flying winemaker