Bodega Achával Ferrer

© www.argentinaviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1988

Produktionskapacitet:

 360 000 liter

Total export: 
 250 000 liter

Areal vinodlingar:
 48 ha

Chefs-oenolog:
 
Roberto Cipresso 
 
Ägare: 
 
Santiago Achával Becú,
 
Manuel Ferrer Minetti

Adress huvudkontor:
 
Cobos 2601
 
Perdriel, Mendoza

Telefon huvudkontor:
 +54
261488 11 31

E-mail huvudkontor:
 
winery@achaval-ferrer.com

Web-sida:
 
www.achaval-ferrer.com

Svensk importör:
 
Divine AB
 
Östra Järnvägsgatan 16
 
Box 151,
 SE-101 23 Stockholm
 Tel. +46 8 412 16 30
 info@divine.se

 www.divine.se
 


Fyra argentinska investerare, med Santiago Achával och Manuel Ferrer i spetsen, slog sig år 1998 ihop med två italienska dito och bildade Bodega Achával-Ferrer. Italienarna ägde Fattoria La Fiorita i Montalcino. Den ene, Roberto Cipresso, är i Italien känd som en mycket skicklig wine-maker, specialiserad på småskalig produktion av terroir-typiska viner. De köpte fyra fincas (mindre jordbruk), varav några var planterade med gamla vinstockar.

 Två ligger i Uco-dalen, det nyaste höghöjdsområdet i södra delen av Mendozas central-oas: Finca Altamira på 1050 m.ö.h. i området La Consulta, längst söderut i Uco-dalen, och Finca Diamante på 1100 m.ö.h. i Tupungato längst i norr. Finca Medrano ligger på låg höjd i Maipú-området och Finca Bellavista i Perdriel på 950 m.ö.h. i Lujan-området. Från tre av dessa fincas hämtas Malbecdruvorna till de single-vineyardviner som fått namn efter respektive finca. Quimera är ett blandvin på fem druvor, medan Malbec Mendoza är ett prisvärt vin av druvor från flera vinodlingar.

Santiago Achával, som tog initiativet till att bilda företaget, är en självlärd wine-maker. När han studerade ekonomi i USA på Stanford kom han att intressera sig för vinodlingen i Kalifornien. Under de första yrkesverksamma åren som ekonom i Argentina ägnade han all ledig tid åt att studera vinodling i Mendoza, dit han åkte från sin hemstad Córdoba.

Roberto Cipresso sålde år 2010 sin andel av Achával-Ferrer för att kunna köpa ut sin italienska partner i La Fiorita. Han fortsätter dock som ansvarig wine-maker i det argentinska företaget. År 2011 såldes aktiemajoriteten i Achával-Ferrer till SPI Group. Den äger Stolichnaya, delar av Tenuta dell'Ornellaia och Marchesi de'Frescobaldi, samt ytterligare 350 vin- och spritvarumärken.


Bodega Achával-Ferrer
 

Malbec Mendoza

Finca Altamira

Finca Mirador

Finca Bellavista

Quimera
 

 
Santiago Achával


 


Manuel Ferrer